Mijn verhaal

In de studio op de campus.

Toen ik na mijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten, theaterdocent en-regie (ARTez) gevraagd werd door de TU Delft om hun studenten Bouwkunde te helpen, zag ik dat hun creatieve presentaties niet helemaal goed uit de verf kwamen. Door mijn theaterachtergrond kon ik hen helpen met de zenuwen de baas te worden, structuur toe te passen en te leren hoe te overtuigen.

Nu kwamen hun ideeën beter over het voetlicht, maar er waren toch nog vragen over hoe het kwam dat de ideeën niet altijd aansloegen.
De ideeën waren geniaal, maar te technisch, te droog en alleen maar feitelijk. Het verhaal moet vooropstaan. “Wat is je verhaal?” vroeg ik. En toen realiseerde ik me dat dit een heel lastige vraag is: Wat is je verhaal? Dat verhaal was er niet gelijk.

“Ook al bestaat het vertellen van verhalen al eeuwen en had ik er al mee kennis gemaakt door het theater, ik geef er nu een nieuwe draai aan met de training Presenteren.”

Ideeën, producten en diensten worden dankzij Storytelling op een hele prettige wijze gepresenteerd. Het maakt de luisteraar betrokken en het schept zelfs vertrouwen. Ook al bestaat het vertellen van verhalen al eeuwen en had ik er al mee kennisgemaakt door het theater, ik geef er nu een nieuwe draai aan met de training Presenteren, en het werkt.

Ik geef nu ook trainingen aan het bedrijfsleven en de media en ik zie dat de presentaties beter worden, maar dat er ook met veel meer plezier gepresenteerd (en gepitcht) wordt. Ik merk dat zenuwen geen issue meer zijn en dat een presentatie ook zonder Power Point kan. En wat misschien wel het mooiste is? Ik hou van de vragen: Wat beweegt je en waarom?
Verhalen onthullen de mens achter zijn onderwerp. Storytelling geeft antwoorden.